Latife Hanım'ın Kağıtları
Latife Hanım'ın Kağıtları

LATİFE HANIMIN KAĞITLARI (TİMAŞ490)

0,00
Para Puan : 0
Toplam Stok Adedi : 0
Barkod : 9786050825794

Fatih Bayhan

 

Sayfa Sayısı: 320

Latife Hanım… Tanıdığımızı sandığımız ama aslında birkaç kare resmin içine hapsedilmiş bir kadın. Çankaya`nın uzun süren sofralarından hiddetle kalkan, Köşk`e ve Mustafa Kemal`e nizam vermeye çalışan, &`;kiminle evli olduğunu bilmemek”le &`;suçlanan”, baskın ve otoriter bir karakter.

Oysa bu fotoğraf, Uşakizade Latife`nin sadece bir yönü. Yirminci yüzyılın başında beş dil bilen, Sorbonne`da hukuk ve siyasal bilgiler tahsil etmiş, Fransız gazetelerinden takip ettiği Milli Mücadele`ye inandığı için, Fransa`da kalan ailesine rağmen işgal aldındaki İzmir`e dönen bir kadın o. Genel kültürü ve cesareti ile etkilediği Mustafa Kemal`e evliliği düşündüren, genç Cumhuriyet`in kadınları için model olan biri. Ayrılıktan sonra, tam elli yıl boyunca susan ve sadık kalan bir eş, yaralanmış bir kalp…

Gazeteci yazar Fatih Bayhan uzun araştırmalar neticesinde, roman/belgesel tadında kaleme aldığı Latife Hanım`ın Kâğıtları/Açılan Sanduka`da bilinmeyen bir Latife Hanım  portresi sunmakla kalmıyor; ailenin bugün hayatta olan üyelerinden birinci elden edindiği bilgileri ve Latife`nin sandukasından çıkanları paylaşıyor. Son yıllarını geçirdiği ev, kullandığı eşyalar, gelinliği ve özel aksesuarlarına dair bir albümle zenginleşen kitapta Latife Hanım`ın şimdiye kadar bilinmeyen mektupları, terekesinden çıkanlar, fikir ve ruh dünyasının ayrıntıları açığa çıkıyor.

• Latife Hanım Yunanlılar tarafından neden casuslukla suçlandı?
• Fransa`da eğitim alırken işgal altındaki İzmir`le ilgili nasıl bir rüya görüp yurda döndü?
• Zübeyde Hanım`ın onu istemediği doğru muydu?
• Köşk`teki bazı zevat tarafından neden sevilmedi?
• Evliliği ve ayrılığı Türk ve dünya basınında nasıl yankı buldu?
• Terekesinden hangi kitaplar çıktı?
• Mektuplarının satır aralarında neler vardı?
 
Latife Hanım`ın hikâyesinde bir devrin panaroması saklı!                  

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR